Ιμάμ light / 9

4 μερίδες - 9 μονάδες ανά μερίδα

Υλικά

4 μεγάλες μελιτζάνες
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 μέτρια κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
4 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φέτες
1 κουτί (400 γρ.) ντομάτες κονσέρβας
Αλάτι
Πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
200 γρ. πατάτες καθαρισμένες
150 γρ. φέτα light
4 ντομάτες σε λεπτές ροδέλες
1 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στα δύο.  Χαράζουμε τη σάρκα χιαστί προσέχοντας μην κόψουμε τη φλούδα.  Αν έχουν πολλά σπόρια, τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό και τις αφήνουμε γύρω στα 30 λεπτά.

Βάζουμε το λάδι σε ένα φλιτζάνι και με το πινέλο λαδώνουμε πολύ ελαφρά το ταψί.

Στίβουμε πολύ καλά τις μελιτζάνες, τις λαδώνουμε ελαφρά με το πινέλο και τις τοποθετούμε στο ταψί.  Το βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω-κάτω για 30-45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες.

Ρίχνουμε περίπου 4 κουταλιές από το λάδι σε κατσαρόλα κι ανάβουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.  Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο κι αφήνουμε να μαραθούν, να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα ανακατεύοντας που και που.  Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη κι αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η σάλτσα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μαϊντανό.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σχετικά λεπτές για να ψηθούν εύκολα.  Τις αφήνουμε στο νερό.

Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το φούρνο, τις πατάμε λίγο με το πιρούνι για να κάνουν ένα ελαφρύ βαθούλωμα και μοιράζουμε τη γέμιση στα οχτώ κομμάτια.  Από πάνω τρίβουμε τη φέτα και σκεπάζουμε με τις φέτες ντομάτας.  Πασπαλίζουμε αλάτι, πιπέρι και τη φρυγανιά.

Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα πού είχαμε τη γέμιση. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και όσο λάδι περίσσεψε.  Τις ανακατώνουμε καλά και τις τοποθετούμε ανάμεσα στις μελιτζάνες.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω-κάτω περίπου μία ώρα, ώσπου να ψηθούν οι πατάτες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου